Monday, April 29, 2019

αναδυθει συνώνυμα

απλοχερα λεξικο

Οι περιπέτειές τους έχουν γίνει γνωστές σε όλο τον κόσμο και φυσικά έχουν φτάσει και στη χώρα μας, βάζοντας στο περιθώριο τα παραδοσιακά ελληνικά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια.


Οι ιστορίες που έλεγαν για πολλά χρόνια γιαγιάδες και παππούδες στα εγγόνια τους έχουν σχεδόν… ξεχαστεί και πλέον λίγα ελληνόπουλα γνωρίζουν τις περιπέτειες της Πλούμπως ή τα «ύπουλα» σχέδια των καλικάτζαρων.


Δυστυχώς, έχουν γίνει ελάχιστες καταγραφές των παραμυθιών αυτών, οι περισσότερες εκ των οποίων από λάτρεις της παράδοσης.


https://mggenitx.blogspot.com/2019/03/blog-post_28.html

christmas 3405368 1280
Πηγή: Pixabay


αναδυθει συνώνυμα

Η Πλούμπω στον Μύλο


Η μικρή Πλούμπω ζούσε σε ένα μικρό χωριό με τον πατέρα της και τη μητριά της. Ο πατέρας της ήταν έμπορος και ταξίδευε τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και η μητριά της, που ήταν στριφνή γυναίκα, έκανε ότι μπορούσε για να κρατάει την μικρή Πλούμπω έξω από το σπίτι. Ο καιρός περνούσε και πλησίαζαν τα Χριστούγεννα.


Η μητριά της μικρής, που ήξερε ότι τις ημέρες αυτές κυκλοφορούσαν οι καλικάτζαροι, αποφάσισε να στείλει τη Πλούμπω στο μύλο με την ελπίδα ότι οι καλικάτζαροι θα την έκλεβαν και θα γλίτωνε μια και καλή από αυτήν. Η μικρή γνώριζε ότι τις ημέρες αυτές κυκλοφορούσαν οι καλικάτζαροι και φοβόταν.


Όταν έφτασε και ξεκίνησε να αλέθει, οι καλικάτζαροι έκαναν την εμφάνισή τους και ζήτησαν στην Πλούμπω να τους ακολουθήσει. Εκείνη τους είπε ότι θα τους ακολουθήσει μόλις της φέρουν ένα δώρο. Μόλις οι καλικάτζαροι επέστρεψαν, η Πλούμπω θυμήθηκε ότι ήθελε και κάτι ακόμα. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι να ξημερώσει και οι καλικάτζαροι εξαφανίστηκαν. Μόλις η κακιά μητριά είδε την Πλούμπω να γυρνάει έγινε έξαλλη, επειδή εκτός από ζωντανή ήταν πλέον και πλούσια!


Η Πλούμπω της είπε πως τα κατάφερε και το βράδυ η μητριά αποφάσισε να κάνει το ίδιο. Οι καλικάτζαροι έφτασαν στο μύλο η γυναίκα τους έδωσε μια λίστα με όλα τα «καλά» που λαχταρούσε. Πολύ γρήγορα τα μικρά δαιμόνια επέστρεψαν με όλα τα δώρα και η γυναίκα δεν ήξερε τι άλλο να τους ζητήσει.


Έτσι, την πήραν μαζί τους στα άδυτα της Γης.



αναδυθει συνώνυμα
αυτοκινητα οπελ κορσα ντιζελ
https://rmynlljn.blogspot.com/2019/05/blog-post_64.html

No comments:

Post a Comment